Pražírna kávy Písek

Pražírna kávy Fragaria coffee

Rozhodli jsme se jít vlastní cestou-cestou čerstvosti a kvality. Na naší cestě jsme potkali Výběrovou kávu (5-6% světové produkce kávy) a už nebylo cesty zpátky. Proto Vám nabízíme zhruba 5 tvz. Mikrolotů, tedy kávy z malých plantáží od menších farmářů, tyto kávy často obměňujeme, tak abychom Vám nabídli nejaktuálnější loty (sběry) kávy.

Pražírna kávy Písek

Pro ty, kteří s čerstvou kávou teprve začínají, máme i kávy komoditní. Káva, pokud je správně připravená, je zdraví prospěšná a látky, které káva obsahuje, naše tělo potřebuje. Chceme Vám naší kávou zprostředkovat nevšední zážitek, který si můžete dopřát každý den. Přijďte si s námi o kávě popovídat a diskutovat. Ptejte se nás na cokoli, co Vás o kávě zajímá.

Nabízíme jak kávu zrnkovou, tak i kávu mletou. Každý způsob přípravy kávy vyžaduje jinou hrubost mletých zrn. Náš vyškolený personál Vám poradí jakou hrubost mleté kávy zvolit. Rádi Vám také poradíme jak kávu skladovat, uchovávat a připravovat. Kávu Vám zabalíme do sáčku s jednocestným ventilem, který zajistí, že si káva zachová vůni a aroma.

Před tím než si kávu odnesete domů, můžete u nás ochutnat kávu, které je uvařena podle správných postupů. Zkrátka tak, jak má být - takže piccollo u nás nehledejte!

Pražení kávy

Pražírna kávy Písek

Kávu pražíme na pražičce Solar. Každý druh kávy se praží podle jiných parametrů. Kávě věnujeme pozornost i po upražení a následném chlazení. Pečlivě kontrolujeme kvalitu upražené kávy, odstraňujeme neupražená zrnka a také ta, která se během procesu spálila, a proto můžeme zaručit nejvyšší kvalitu naší kávy.

Příběh kávy

Pražírna kávy Písek

Káva se pěstuje asi v 70 různých zemích světa v tropickém a subtropickém pásmu. Kávovníky jsou buďto stromy nebo keře. Ty několikrát do roka plodí kávové třešně. Plody zrají 9-14 měsíců. V každé této třešni jsou 2 zelená zrnka kávy. Káva se sklízí několikrát do roka.

Káva se dělí na dva základní druhy, na Arabiku a Robustu.

Arabika má méně kofeinu, je to však mnohem kvalitnější káva než Robusta. Arabika se pěstuje v nadmořské výšce od 600-2000 metrů nad mořem. Tuto kávu nejčastěji najdeme v Jižní a Střední Americe, Africe a částečně také v Austrálii a Indonesii.

Robusta je méně kvalitní káva, pěstuje v nadmořské výšce pod 600 metrů. Je odolnější kávou oproti Arabice proti nejrůznějším kávovým chorobám. Má výraznou hořkou chuť a každý tuto kávu pozná i pouhým okem. Nejvíce se pěstuje v Asii, Africe v malém potom v Jižní Americe.

Káva se sbírá buďto ručně, česáním nebo strojovým sběrem. Ruční sběr je hodně náročný a často se takto sbírá pouze výběrová káva, takto sbíraná káva je dražší, ale samozřejmě i kvalitnější. Česání již není tak šetrné jako ruční sběr, sběrači vezmu celou větev kávovníku a strhnou všechny plody, které na ni jsou. Zbytečně tak utrhnou i nezralé plody. Strojový sběr je možný pouze na rovině a v nižších polohách, je to velmi drastický způsob sběru, protože stroj strhne vše včetně listů a neuzrálých plodů, je to však nejrychlejší způsob. Používá se hodně v Brazílii a Austrálii.

Pražírna kávy Písek

Pak přichází na řadu zpracování kávy, a to suchým zpracováním, mokrým zpracováním nebo polopromytým zpracováním. Suché zpracování je nejlevnější variantou. Třešně se rozprostřou na zem nebo na betonovou plochu a suší se. Musí se často otáčet, zhruba po měsíci začnou kávu loupat ze slupek. Suchá metoda se používá na méně kvalitnější druhy kávy. Mokré zpracování se používá na zpracování Arabik. Je také mnohem nákladnější. Káva putuje do speciálních nádrží, kde se promývá vodou. Přitom se oddělují zralé a nezralé plody. Pak jdou do kvasných nádrží, kde probíhá tzv. fermentace. Pak se kávová zrna suší. Po dalších nutných úpravách, zemědělci kávu zabalí do jutových pytlů a káva je připravená na export do celého světa. Každý rok se exportuje kolem 6 milionů tun zelené kávy. Nejčastěji se káva dopravuje lodní dopravou. Řada kvalitní kávy a dobrých odrůd se dostane pouze do určitých zemí. To nejlepší skupují hlavně Japonci. Někdy kávu Bártovým obchodem mění za nová auta.

Pražírna kávy Písek

Káva se dostává do pražírny. Kávu si zkontrolujeme a vytřídíme zrna, která nebyla vytříděna na plantáži. Poté kávu začneme pražit. Při tomto procesu zrna mění svou chemickou strukturu. Káva se praží při vysoké teplotě, okolo 180 °C. V naší pražírně pražíme pražičkou Solar. Která upraží 2kg kávy za 30 minut. Následně se káva chladí a měla by pro profesionální použití zhruba 5 dní odpočívat.

Pražírna kávy a kavárna Fragaria coffee

pražírna kávy kavárna Fragaria coffee Písek
pražírna kávy kavárna Fragaria coffee Písek
pražírna kávy kavárna Fragaria coffee Písek
pražírna kávy kavárna Fragaria coffee Písek
pražírna kávy kavárna Fragaria coffee Písek
pražírna kávy kavárna Fragaria coffee Písek

Zavolejte nám

+420737277416

Navštivte nás

Třída národní svobody
21/18, Písek

Napište nám

info@fragariacoffee.cz

Navštivte nás

Jsme na facebooku!